Gereedschappen om zelf digitaal leermateriaal te arrangeren of te maken, of om te laten gebruiken door je leerlingen.
Classquiz.de is een interactieve tool waarmee je als docent eenvoudig quizzen kunt maken en afnemen in de klas. Het platform maakt leren leuker en stimuleert actieve betrokkenheid van leerlingen door middel van speelse elementen.
Duolingo is een digitale tool waarmee leerlingen op een speelse manier talen kunnen leren, zoals Engels, Spaans en Frans. De app biedt oefeningen op verschillende niveaus en maakt gebruik van gamificatie om leren leuk en motiverend te maken.
Microsoft Teams is een communicatie app binnen het Microsoft 365 platform. Microsoft Teams is erop gericht om samen te werken, gesprekken te voeren en documenten te delen.
Met Clickteam Fusion 2.5 kan je games en software applicaties maken.
Squla is een online leerplatform dat educatieve spelletjes, quizzen en activiteiten biedt op een leuke en interactieve manier.
Somtoday is een digitaal leerplatform.
Met Feedme kan je vragenlijsten versturen en de data hiervan inzien.
Blender is een gratis en open source 3-D beeldbewerkingssoftware waarmee je animaties en effecten kan creeeren.
Davinci Resolve is een video editing programma voor onder andere; kleurcorrecties, effecten en audio post productie.
Speechello levert text-to-speech mogelijkheden.
De Meta (Oculus) Quest is een virtual reality headset.
Met H5P Tools kan men HTML5 content maken en delen.
Met Blooket (uitgesproken als ‘Blue-Kit’) kan men in spelvorm leerstof overhoren.
GameMaker is een applicatie waarmee simpele games geprogrammeerd en gespeeld kunnen worden.
Met CenarioVR maak je zelf interactieve virtual reality-trainingen.
Doodly is video creatie software waarmee cartoon videos gemaakt kunnen worden.
GeoEnzo is een applicatie waarmee een digitaal schoolbord gemaakt wordt met allerlei handige geometrische en algebraïsche functies inbegrepen. Hiermee maak je het krijten bord overbodig, en kan je als docent in de exacte wetenschappen goed je lessen uitleggen.
Adobe Acrobat Reader is een veelgebruikte software voor het bekijken en lezen van PDF-documenten.
ProjectLibre is een projectmanagement programma. Hierbinnen kan een projectleider plannen, werklading analyseren, budgetteren en middelen toewijzen. Het wordt geadverteerd als een open-source, gratis alternatief voor Microsoft Project.
Open-source gratis softwarepakket om audiobestanden mee te bewerken.
Turnitin is een web-based app voor plagiaat controle. De app kan ook geïntegreerd zijn in de opdrachten in Microsoft Teams.
Unreal Engine is een geavanceerde 3D-creatietool. Het is geschreven in C++ en je kunt er onder andere je eigen games en films mee ontwikkelen.
Met Microsoft Powerpoint kan je presentaties maken, vanuit je webbrowser of de applicatie zelf.
Met irfanview kan je allerlei bestandsformaten formaten video afspelen. Het is ook mogelijk om diverse grafische bestanden te bekijken, eenvoudige bewerkingen erop toe te passen. Screenshots maken is ook mogelijk. Van een bestandenserie is een zelfstandig draaiende diavoorstelling te maken. Het is een closed source-programma: d.w.z. gratis te gebruiken voor educatieve of privé doeleinden. Beschikbaar voor Windows.
Met Camera, kan je een webcam gebruiken op je computer. Dit is een ingebouwde app binnen Windows, en veel andere applicaties maken gebruik van de camera app (denk aan videoconference applicaties)
Prowise Connect is onderdeel van Prowise Presenter en koppelt diverse devices aan elkaar b.v. laptop docent en digibord om zo de lessen uit Presenter te laten zien.
Met Mediasite Mosaic kun je lesstof omzetten in video. Deze video’s neem je met een recorder op via je eigen computer. Heeft je instelling een studio of videoservice? Dan kun je vaak uit verschillende videovormen kiezen. Denk aan een lightboard, greenscreen, schermopnames en praktische instructievideo’s. Je video’s kun je vervolgens op het bijbehorende platform online zetten in je eigen kanaal of een kanaal voor je opleiding. Op deze manier zijn de video’s eenvoudig te vinden en te bekijken.
Het is een gratis platform waarmee leerlingen op hun eigen apparaat aan opdrachten kunnen werken, terwijl docenten en klasgenoten in real-time kunnen meekijken en directe feedback kunnen geven. Leerlingen kunnen ook om hulp vragen en elkaar anoniem ondersteunen. De Pro-versie van Classkick biedt diverse extra functionaliteiten die de leerervaring voor zowel docenten als leerlingen verrijken.
Classkick is een gratis platform waarbij studenten tegelijk aan opdrachten werken. Een student kan om hulp vragen door zijn hand op te steken, wanneer hij iets niet snapt. Als een student iets niet begrijpt, dan kunnen zowel de docent als zijn medestudenten feedback geven.
Wheel of Names is een online tool waarmee je op een eenvoudige manier willekeurige namen kunnen selecteren door aan een virtueel rad te draaien.
Tricider is een eenvoudige tool waarmee je, zelfs zonder account, in je klas aan de slag kunt. Stel je vraag als brainstorm voor ideeën, of als startpunt voor een goed debat en vraag studenten daarop te reageren.
OneNote is een digitale notitiebloktoepassing van Microsoft waarmee je notities kunnen maken, organiseren en delen.
OBS staat voor Open Broadcaster Software. Dit gratis open source pakket kun je installeren en daarmee kun je bijvoorbeeld je scherm opnemen en video streamen.
Mural is een ruimte voor je team om visueel samen te werken en problemen sneller op te lossen met een digitaal canvas waarbij je uit een aantal templates kan kiezen passend bij de taak. Bijvoorbeeld brainstorm, projectvoortgang, stoplichtdashboard. Max 5 whiteboards.
Coggle is een webbased tool waarmee je mindmaps kan maken. Als docent kan je een bord aanmaken en studenten uitnodigen zodat ze samen kunnen werken aan één mindmap.
Miro is een digitaal whiteboard waar je post-it’s kunt plakken en rubriceren. Je vindt verschillende templates waardoor meerdere toepassingen mogelijk zijn. Met een gratis account kun je drie borden aanmaken.