Open Broadcaster Software

Open Broadcaster Software

Met deze gratis open source software voor Windows, macOS en Linux kun je video-uitzendingen opnemen of live uitzenden (bijvoorbeeld via Youtube).

Je stelt verschillende scenes samen die bestaan uit verschillende bronnen, zodat je tijdens de uitzending kunt schakelen tussen deze scenes, inclusief verschillende overgangen en bij voorkeur met zelfgekozen sneltoetsen. Bronnen zijn bijvoorbeeld camera’s of webcams, maar ook afbeeldingen, tekst of bijvoorbeeld beeldschermen. De bronnen plaats je in gewenste grootte op gewenste plek op het scherm.

Voorbeelden van gebruik

OBS is bijvoorbeeld te gebruiken voor het maken van instructievideo’s waarbij presentator en/of beeldscherm afwisselend in beeld zijn. Of je kunt het gebruiken voor een promovideo.
Je kunt de software ook gebruiken om bijvoorbeeld een schooljournaal samen te stellen.

In studiomodus kun je de volgende scene alvast klaarzetten en op het gewenste moment pas uitzenden.

Praktische tips

Je kunt een of meer camera’s van het filter Chromakey voorzien. Als je dan zorgt voor een egaal groene achtergrond (liefst een echt greenscreen met de juiste lampen) kun je in de software de achtergrond vervangen door bijvoorbeeld een afbeelding of video. Zo zijn leerlingen praktisch aan de slag met mediawijsheid.

Zorg voor voldoende aandacht voor de verschillende audiobronnen. Als je bijvoorbeeld met een microfoon werkt, zorg dan dat de audiosignalen van camera’s en webcams niet worden doorgegeven. Zo zorg je voor de beste geluidskwaliteit.

Zorg dat alle te gebruiken apparatuur is aangesloten en geïnstalleerd en start pas daarna de software op, zodat de software deze apparatuur herkend.

Er is uitgebreide ondersteuning op de helppagina en in de (Engelstalige) forums.

Laatst bewerkt door op 31 mei 2020
direct naar deze tool →