Bekend – benieuwd – bewaard

Bekend – benieuwd – bewaard

Bij Bekend-benieuwd-bewaard bestuderen de leerlingen nieuwe leerinhoud door middel van bronnen: video’s, teksten en luisterfragmenten. Met Bekend wordt de voorkennis van leerlingen geactiveerd en in kaart gebracht. Met Benieuwd wordt het ontwikkelen van eigen vragen gestimuleerd. Bewaard is bedoeld voor reflectie achteraf. Nieuwe leerinhoud wordt op deze manier gekoppeld aan wat de leerlingen al wisten.

Voorbereiding

De werkvorm kan door de leerlingen eenvoudig op papier worden uitgewerkt. Je kan er daarnaast voor kiezen om leerlingen de resultaten via computer, tablet of smartphone te laten verwerken. De werkvorm is ook klassikaal via het digibord uit te voeren. Bekijk vooraf welke vorm het meest geschikt is in de klas.

Aanpak

  • Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten (bekend).
  • Vervolgens formuleren de leerlingen vragen: wat weten ze niet over dit onderwerp, of wat zouden ze willen weten (benieuwd).
  • Aan het einde van de les (lezen tekst, bekijken video) gaan leerlingen samen na wat ze te weten zijn gekomen over het onderwerp (bewaard).

Tips en trucs

  • Deze werkvorm is goed te combineren met andere werkvormen zoals bijvoorbeeld Woordveld maken bij Bekend of Film vertonen bij Benieuwd.
  • Deze werkvorm heeft voor de leerlingen voordelen, maar ook voor de leraar: je kan zien wat de leerlingen denken, daarbij aansluiten en er aanvullingen op geven.
  • Deze werkvorm is zeer geschikt om kennis van voorafgaande lessen op te halen.
Laatst bewerkt door op 1 April 2020
← verder zoeken