Tabellen/grafieken maken

Tabellen/grafieken maken

In een tabel of grafiek kun je over één specifiek onderwerp, op overzichtelijke wijze informatie aflezen. Leerlingen maken naar aanleiding van een onderzoek een tabel of grafiek waarin ze de opgedane kennis weergeven. In deze werkvorm wordt vooral het construeren en analyseren van informatie geoefend.

Voorbereiding

Laat het onderwerp van het onderzoek aansluiten op de lesstof. De leerlingen kunnen de resultaten via computer of tablet verwerken. De werkvorm kan ook op papier worden uitgewerkt. Bekijk vooraf welke vorm het meest geschikt is in de klas.

Aanpak

  • De leerlingen voeren individueel of in groepjes onderzoek uit naar een zelfgekozen onderwerp. Bepaal vooraf welke groepsindeling het meest geschikt is.
  • De verkregen resultaten worden overzichtelijk in een tabel of grafiek uitgewerkt.
  • Laat de leerlingen gebruik maken van computerprogramma’s zoals Excel of Word. In deze programma’s kan je heel gemakkelijk tabellen en grafieken maken.
  • Aan de hand van de tabel of grafiek worden duidelijke conclusies getrokken.
  • Je kan de leerlingen hun onderzoeksgegevens en uiteindelijke conclusie laten presenteren op een digitaal schoolbord. Gebruik hiervoor de werkvorm Presenteren.

Tips en trucs

  • Het maken van een tabel of grafiek kan je ook gebruiken om de resultaten van een enquête weer te geven.

Leerlingversie VO-content

Van deze werkvorm is ook een leerlingversie beschikbaar, voor zowel tabellen als grafieken.

Laatst bewerkt door op 30 maart 2020
← verder zoeken