Stripverhaal maken

Stripverhaal maken

De leerlingen krijgen een format voor het maken van het stripverhaal. Vervolgens bedenken zij in steekwoorden het verloop van het verhaal. Met tekeningen en tekstballonnen werken zij het verhaal uit.

Voorbereiding

Leerlingen kunnen individueel of in groepjes aan de slag. Laat leerlingen bij voorkeur vooraf een verhaallijn uitwerken, voor ze gelijk beginnen met invullen.

Tips voor de onderwijsgevende

Het is leuk om deze werkvorm te combineren met andere werkvormen. Laat leerlingen bijvoorbeeld het onderwerp of verhaallijn van de strip bedenken in een mindmap.

Handige tools

Er zijn verschillende leuke apps beschikbaar om op een digibord, tablet of smartphone een stripverhaal te maken. Leerlingen kunnen met eigen foto’s een stripverhaal maken en tekstballonnen of stickers toevoegen. Enkele voorbeelden: Toony Tool, Strip Designer, Comic Puppets Lite en Strip Generator.

Voorbeeld inzet basisonderwijs

Laat leerlingen een strip maken van hun leven gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld tijdens de vakantie of het weekend. Ook handig voor kleuters om een strip te maken hoe hun week eruit ziet. Wanneer naar school? Nablijven? Sportactiviteiten? Andere ideeën zijn thema’s zoals het paasverhaal, de Ramadan of geschiedenis van het land.

Voorbeeld inzet voortgezet onderwijs

Naast thema’s over geschiedenis, biologie en aardrijkskunde leent een stripverhaal zich goed om in te zetten in taalonderwijs. Leerlingen kunnen op die manier pas geleerde zinnen, woordjes en grammatica toepassen met zelf gemaakte afbeeldingen.

Tips/trucs/leuke weetjes

Grottekeningen zijn eigenlijk de eerste striptekeningen. De oudste grottekeningen zijn te vinden in een grot bij het Zuid-Franse Vallon-Pont d’ Arc. De tekeningen zijn ca. 30.000 jaar oud!

Leerlingversie VO-content

Van deze werkvorm is ook een leerlingversie beschikbaar.

Laatst bewerkt door op 2 april 2020
← verder zoeken