YouDipity Author

YouDipity Author

YouDipity Author is een tool om zelf digitaal leermateriaal te maken en aan te bieden aan anderen. Daarbij kan je ervoor kiezen om het materiaal gratis of betaald aan te bieden. Binnen YouDipity Author kan je ook zoeken naar geschikt materiaal dat door anderen gemaakt is. Het is daarmee een marktplaats voor digitaal leermateriaal. Het gebruik van YouDipity Author is gratis (na het aanmaken van een account) als je alleen gebruik wil maken van de basiselementen en genoeg hebt aan een opslagruimte van 1 GB. Wanneer je het breder gaat inzetten, dan zal je al snel een uitgebreider account willen hebben. Voor 4 euro per maand heb je een Pro-account waarmee je extra mogelijkheden hebt, zoals meer vraagtypes, geen reclame en meer opslagruimte. Alles is web-based; je hoeft geen software te downloaden.

Voorbeelden van het gebruik van deze tool

De tool is handig om op een gestructureerde wijze leerinhoud aan leerlingen aan te bieden. Je maakt via YouDipity Author eigenlijk een website waarbij je de informatie via menu-items kan categoriseren. Hierbij kan je op een makkelijke manier verschillende media invoegen, zoals YouTube-filmpjes. Interessant is dat leerlingen aantekeningen kunnen maken bij het materiaal. Dit kan middels het typen van tekst, maar ook door het maken van tekeningen. Deze aantekeningen worden vervolgens ook opgeslagen en de leerling ziet ze er de volgende keer bij (een andere leerling ziet deze aantekeningen niet). Behalve inhoud kan je ook vragen aan de lesmodule toevoegen. Een voorbeeld van een natuurkundeles over weerstand.

Praktische tips

Op de website van YouDipity Author vind je een handleiding en een FAQ.  Voorbeelden van lesmateriaal gemaakt met YouDipity Author:  wereldgodsdiensten en WebKwestie over aderverkalking.

Bijzonderheden

De naam YouDipity komt van ‘serendipiteit’. Dat betekent zoveel als ‘gelukkig toeval’, maar meer in het bijzonder ‘per toeval iets nuttigs ontdekken, zonder dat je daar specifiek naar op zoek was’. Wanneer je in YouDipity Author lesmateriaal maakt, word je een Dippster genoemd. Je materiaal is een Dipity.

Hoe is de tool inzetbaar bij mediawijsheid

Met YouDipity kan de leraar zelf lessen maken. Omdat deze in webvorm zijn, leert de leerling tijdens de les zich goed te oriënteren binnen deze mediaomgeving. Het is ook goed mogelijk om zelf lessen mediawijsheid te maken met YouDipity Author. Deze kunnen voor iedere competentie gemaakt worden. Een zoektocht binnen de Dipities levert nog geen lessen over media op; er kunnen dus nog geen kant-en-klare lessen van anderen gebruikt worden. In theorie kunnen er rondom iedere competentie lessen aangeboden worden via YouDipity Author; daarom kan er aan iedere competentie gewerkt worden op verschillende niveaus. Om dit daadwerkelijk in praktijk te brengen moet er door de leraar nog wel een flinke investering worden gedaan om alle lessen te maken. Het voordeel is dat deze lessen daarna betaald aangeboden kunnen worden, zodat een deel van deze investering terugverdiend wordt.

Laatst bewerkt door op 6 april 2020
direct naar deze tool →