Moodle

Moodle

Moodle is een leerplatform ofwel Course Management System (CMS) op basis van opensource software.

Sector

Licentievorm

Authenticatie

Locatie verwerker

Locatie data

VO Gratis Onbekend In de EER(verw) Adequaat (data)
MBO Individueel
Instelling

Wat kun je ermee?

  • Voorkennis activeren
  • Informatie selecteren
  • Leren
  • Presenteren
  • Valideren
  • Reflecteren

Wanneer je school ervoor heeft gekozen om Moodle aan te bieden als leerplatform en daarvoor ook een beheerder heeft aangewezen, biedt dit platform je als docent een totaaloplossing voor het meeste wat je in je lessen wilt doen op het digitale vlak. Je kunt er lesstof in aanbieden op een gestructureerde manier, je kunt studenten erin laten werken aan oefeningen of formatieve en summatieve toetsen, je kunt je studenten erin volgen op basis van achterliggende data en je kunt met ze communiceren. Studenten houden overzicht over welke modules (cursussen genaamd in Moodle) ze tot hun beschikking hebben en hoe ver ze daarmee zijn. Er is ook een mobiele Moodle app. Moodle is uit te breiden met allerlei plugins, die een beheerder kan toevoegen. Ook kan een beheerder machtigingen instellen en heb je verschillende rollen binnen het systeem. Belangrijk om te weten is dat je voor de inzet van Moodle wel eerst moet leren hoe alles werkt. Er is daarvoor ook een internationale community rond Moodle te vinden via https://docs.moodle.org/311/en/Main_page waar materialen, ervaringen en tips worden gedeeld.

Hoe werkt het?

Wanneer je met Moodle wilt gaan werken zal een beheerder een cursus voor je aanmaken. Dit is de basis waarbinnen jij als docent zelf de inhoud moet toevoegen. Je kunt er allerlei soorten inhoud in zetten, wat verdeeld is in activiteiten, zoals oefeningen in vele vormen, toetsen (gemaakt op basis van een vragenbank) en bronnen, zoals tekst, links, video’s, boekjes, documenten enz. Je geeft studenten toegang en laat ze werken met het materiaal dat in je cursus staat. Achter de schermen kun je dan zien wat ze hebben gedaan. Wanneer je beter wilt weten hoe dit alles er in Moodle uitziet, kun je ook een kijkje nemen in een voorbeeldcursus via https://moodle.org/demo. Leermateriaal voor docenten en beheerders is openbaar ook gedeeld via de Moodle site van OpenEdu. Link.

Waar is een handleiding te vinden?

Na het inloggen in Test-correct is een uitgebreide demotour te doorlopen, waarin alle onderdelen worden uitgelegd. Daarnaast is in Test-correct een Kennisbank ingebouwd en is er een chat en support knop om hulp te krijgen. Link.

Bijzonderheden

Je kunt veel documentatie vinden via www.moodle.org. Dit is grotendeels wel Engelstalig, maar er is ook een Nederlandstalige community te vinden. Wanneer je wilt weten hoe Moodle eruit ziet, kun je een kijkje nemen in een voorbeeldcursus via https://moodle.org/demo. Leermateriaal voor docenten en beheerders is ook openbaar gedeeld via de Moodle site van OpenEdu. https://moodle.openedu.nl/course/index.php

Privacy & Cookies

Klik hier voor de link naar het cookie beleid van Moodle.
Klik hier voor de link naar het privacy beleid van Moodle.
Klik hier voor de link naar het verwerkersovereenkomst van Moodle.
Moodle heeft haar privacy beleid op een onbekende datum geschreven.
Voor contact informatie: dpo@moodle.com

Laatst bewerkt door op 27 Januari 2022
direct naar deze tool →