eXeLearning

eXeLearning

eXelearning is een gratis Spaans open source programma voor het maken van digitaal leermateriaal dat beschikbaar is in het Nederlands en geschikt is voor alle besturingssystemen.

Het programma draait als het ware op een webserver die op de computer wordt geinstalleerd en gebruikt je eigen browser. Hiermee maak je als het ware je eigen webpagina’s rondom een onderwerp, die je vervolgens kunt uploaden naar een webserver. Op die pagina’s kun je interactieve elementen (oefeningen) en niet-interactieve elementen (activiteit, gevalstudie, leesactiviteit en reflectie) plaatsen, maar ook niet-tekstuele informatie (zoals afbeeldingengalerij, bijlagen, link naar externe website, Wikipedia-pagina) en tekstuele informatie (vrije tekst of voorgedefinieerde tekstblokken als doelstellingen, opmerking en voorkennis).

De interactieve elementen (beschikbare oefeningen) zijn:

  • Invuloefening (“gatentekst”)
  • Meerkeuzevraag
  • Meervoudige selectie
  • SCORM-toets
  • Selectielijst activiteti
  • Waar/Niet waar – vraag

Met eXelearning kun je webpagina’s genereren, maar ook bijvoorbeeld ePub- of SCORM-pakketten die je in een electronische leeromgeving kan inlezen.

Voorbeelden van het gebruik van deze tool

eXelearning kan gebruikt worden voor het maken van digitaal leermateriaal (zoals bijvoorbeeld dit leerpad over bacterieën) maar ook voor een online handleiding.

Praktische tips bij deze tool

Er is een uitgebreide Engelstalige handleiding, in een online en een printbare versie.
De website is niet in het Nederlands beschikbaar, wel in het Engels. De forums zijn in het Spaans en Engels door elkaar, dat maakt ze niet erg bruikbaar.

Laatst bewerkt door op 2 april 2020
direct naar deze tool →