Cram.com

Cram.com

Op Cram.com kun je met “flashcards” (kaarten die aan twee kanten voorzien zijn van tekst) oefenen met onthouden van kennis. Deze internationale Engelstalige site kent ruim 3 miloen geregistreerde gebruikers die bijna 200 miljoen flashkaarten gemaakt hebben en er komen elke week bijna 1000 flashcards bij.

Alle kennis die je moet leren door stampen, kun je oefenen met Flashcards. Je zet de vraag op de ene kant en het antwoord op de andere kant. Vervolgens kun je de kaarten achter elkaar doornemen (door elkaar of alfabetisch) en eventueel laten voorlezen. Vervolgens ga je “stampen” – alle kaarten die je goed beantwoord blijven weg en de kaarten die je nog niet goed beantwoordde blijven steeds terugkomen. Tenslotte ga je de test doen, waarbij je van alle kaarten moet aangeven welke vraag en welk antwoord bij elkaar horen. Er zijn ook twee spelletjes met elke kaartenset, waarin je tegen anderen kan strijden om de highscore.

Voor Android en IPad zijn gratis apps beschikbaar om op elke plek op elk moment met de oefenstof aan de gang te gaan.

Na aanmelden (met Facebook, Twitter of Google, maar je kunt ook een Cram-account aanmaken) kun je in een aantal invoervelden snel en eenvoudig een nieuwe set maken. Elke kaart bestaat uit een voor- en een achterkant en indien gewenst een Hint. Er kan ook een afbeelding op een kaart staan, die je kunt uploaden of direct online kunt zoeken.

Sets kun je opslaan in mappen en ze kunnen openbaar of privé zijn. Openbare sets kun je klonen, zodat je er je eigen versie van kan maken.

De betaalde PRO versie biedt nóg meer functionaliteiten.

Voorbeeld van het gebruik

Flashcards kun je gebruiken voor het stampen van kennis. Denk bijvoorbeeld aan topografie of  het oefenen van een vreemde taal. Maar ook raadseltjes, woordenlijsten, spelling of rekenopgaven kunnen met Cram getraind worden. Omdat aan een kaart ook een afbeelding op voor- of achterzijde kan staan, is deze oefenvorm ook zeer geschikt voor woordenschat.

Praktische tips

Er zijn nog niet veel Nederlandstalige flashcards gemaakt op deze website. Wanneer dat er heel veel zijn, zal Cram.com ook bij de Bronnen op deze website vermeld worden.

Je kunt een set ook uploaden vanuit een bestand of Google Docs bestand – daarmee maak je kaarten nóg heel veel sneller.

Sets kunnen worden afgedrukt, zodat je ook zonder device kan oefenen

Laatst bewerkt door op 2 april 2020
direct naar deze tool →