Cartoon analyse

Cartoon analyse

Een cartoon is een spotprent of karikatuur. Bij de werkvorm Cartoon analyse kijkt de leerling op een andere manier naar een cartoon en haalt hier informatie uit.  De cartoon analyse is geschikt om de voorkennis van de leerlingen te activeren: wat weten ze al af van een bepaald onderwerp. Ook kan de Cartoon analyse gebruikt worden om eerder opgedane lesstof te testen. Kunnen de leerlingen nieuw verworven informatie toepassen op een cartoon?

Voorbereiding

De leraar verzamelt voorafgaand aan de les cartoons die aansluiten op de lesstof. Hierbij kan het internet goed gebruikt worden. Bedenk vooraf een aantal vragen die de leerlingen moeten beantwoorden over de cartoon. Door middel van de juiste vragen analyseert de leerling de cartoon.

Aanpak

  • Leerlingen kunnen voor deze werkvorm individueel of in groepjes werken.
  • De leerling analyseert een cartoon aan de hand van een aantal vragen. Deze kunnen ze eventueel beantwoorden met behulp van geschikte bronnen. Wil je bijvoorbeeld een spotprent over Koude Oorlog behandelen? Laat de leerlingen dan eerst een video bekijken over deze periode.
  • De leerling gaat de cartoon uitleggen aan de hand van eerder opgedane kennis door antwoorden op de vragen te geven.
  • De vragen worden vervolgens klassikaal besproken.

Tips en trucs

  • Met name voor geschiedenis, relaties en verhoudingen onderling zijn cartoons of spotprenten een goede manier om het inzicht te toetsen.
  • Een leuke variatie is het aanbieden van een cartoon zonder tekst. Laat de leerlingen een tekst verzinnen bij de cartoon.
Laatst bewerkt door op 2 april 2020
← verder zoeken